1. Min oplevelse med Kiman guitar pickupper.
2. Brev til Chris Kinman.
3. Stratocaster-sygen (Strat-itis)

Jeg havde læst en del om Kinman's guitar pickupper, og efter at have prøvet at spille på en guitar nøjagtig magen til Hank Marvin's (faktisk en af hans egne), besluttede jeg mig for at montere dem på min egen Fender Stratocaster.

Jeg fandt ud af, at Kinman laver et 100% loddefrit sæt, bestående af pickupper, potmetre, stik og skruer, lige til at montere. Det bestilte jeg så, og modtog få dage efter en lille æske som indeholde det hele,  pænt monteret på en lille rød plastikplade.

Det eneste jeg skulle bruge var en lille skruetrækker, en stjerneskruetrækker og en 13 mm fastnøgle.

Af med strengene og så afmontering af slagpladen og alt det "gamle" elektronik. Derefter monterede jeg det nye sæt. Det var legende let. Der medfulgte en udførlig monteringsvejledning så der ikke var noget at tage fejl af.

Selv montering af ledningerne til jack-stikket foregik uden at skulle have fat i loddekolben. Ledningerne til pick-upperne er afpasset således at det ikke er muligt af montere dem i forkert rækkefølge.

Hals pickuppen på Fender er normalt lidt for bred, således at magneterne til begge E-strengene ikke ligger  lige under strengene, men rager lidt uden for. Kinmans derimod er ændret lidt så alle magneterne befinder sig lige under strengene.

Jeg var meget spændt på at sætte stikke i første gang og høre hvordan min guitar nu lød. Det var som om jag havde fået en ny guitar. Alle Fenderejere kender problemet med støj og brum, når man står under en projektør, eller hvis man sidder i nærheden af en computer. Al støj var væk. Kun den vidunderlige fede Stratocaster-lyd var hvad jeg hørte. Basstrengene har den karakteristiske lyd som en stratocaster skal have og de lyse strenge var bløde og milde at lytte til.

Problemet med Stratocaster-sygen var også løst. De meget kraftige magneter i Fender pickupperne trækker i strengene så de klirrer imod båndene, og samtidig bliver strengen næsten delt over lige over magneterne. Det betyder at strengen svinger på to forskellige måder når den bliver anslået, og den er i virkeligheden ude af stemning med sig selv. Det problem er nu løst og min guitar stemmer bedre end nogen anden guitar jeg har prøvet. Læs mere om Strat-itis i afsnit 3 på denne side.

En fiks detalje er også, at den nederste tonekontrol er ændret til en mixer, der ved aktivering får guitaren til at lyde som en Telecaster.

Sammenfattende kan jeg sige at det er den bedste investering jeg nogensinde har foretaget i forbindelse med en elektrisk guitar, og jeg kan varmt anbefale disse pragtfulde pickupper til alle. Hvis nogen har lyst til at høre dem, så lyt blot til de nyeste indspilninger med The Shadows. Hank Marvin bruger dem, og Kinman har lavet et sæt specielt til ham som han bruger på alle sine Fendere.

De forhandles i Danmark af City Music i København, men kan også bestilles direkte  på Kinman's hjemmeside. HER 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brev til Chris Kinman


14. Apr. 2005

Dear Chris Kinman      
                                                                 
I have just mounted my new pickups that I bought from You and I have the following to say about them.

They just sound GREAT. The tone is longer, smoother on the high notes (especially on the bridge pickup). The bass strings have that wonderful fat Strat-sound, and they have a great attack.

There is no more "STRAT-ITIS" with strings hitting the fingerboard - just the wonderful classic Fender-sound .

I have also noticed that the noise is completely gone. I do some recordings on my computer, and it used to irritate me, that I had to sit 2 meters away from the monitor to avoid noise and hum. It's completely gone now.

Thank you Chris. Your pickups are the best thing that has happened since the Stratocaster was born, and it's like I have gotten a new guitar.

Finely I will say that I totally agree with Hank Marvin on his evaluation of your pickups.

By the way I'm am going se him and the Shadows in concert next week in Copenhagen.

I can't wait to go on the stage with my "new guitar".

Feel free to use this evaluation on your internet site as you like.

Sorry if my spelling is a little "rusty" but hey - I'm from Denmark

Best regards
Knud Brix

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stratocaster syge

STRAT-ITIS explained (Strat-itis = simultaneous multiple discordant frequency syndrome).

Dette fænomen er et resultat af de meget stærke magneter i pickupperne på mange Stratocastere. Her er en forklaring.

Normalt vil en streng svinge i et ensartet mønster, men her sker der det, at pickuppen trækker den del af strengen der befinder sig lige over magneten ned u en U-formet svingning når strengen anslås. Lad os forestiller os, at den tid det tager for en streng at foretage én svingning er X millisekunder. Den tid det tager for Strengen at udføre én svingning bliver længere på grund af U-formen, altså en dybere tone på dette sted. Man kan sige at tiden nu bliver X+Y millisekunder. I virkeligheden har vi delt vores streng op i tre dele. Den U-formede del som befinder sig lige over magneten, den del der befinder sig til venstre herfor (op mod halsen, og den del der befinder sig til højre herfor (ned mod stolen). Disse sektioner vil nu svinge med forskellige frekvenser, hvor den jo gerne skulle svinge med samme frekvens i hele strengens længde.

På godt dansk betyder alt dette, at hvis pickupperne er justeret for højt, vil strengen være ude af stemning med sig selv, og resultatet er temmelig rædselsfuldt. Alternativet er at justere magneter til en lavere position, hvilket betyder at følsomheden og dynamikken i pickuppen bliver nedsat, og støjniveauet bliver højere da vi bliver nødt til at skrue højere op på forstærkeren for at kompensere for det mindre output fra pickuppen.

Et andet problem med de kraftige magneter er, at da de trækker så meget i strengene, at de klirrer imod båndene. Det betyder en kortere og dårligere tone. Justering af pickupper bliver derfor et kompromis mellem renhed i tonen, output og længden på tonen.